Silmä väsyy, konenäkö ei – Hiotun konenäköratkaisut auttavat laadunvalvonnassa

Olemme Hiotussa erikoistuneet teollisuuden konenäköratkaisuihin. Mutta mitä konenäkö tarkoittaa ja mitä se pitää sisällään? Kysyimme konenäköasiantuntijoilta Peetu Rytköseltä ja Kari Lapinlammelta mistä oikein on kyse.

Peetu tiivistää konenäön kamerapohjaisiksi ratkaisuiksi, joilla vastataan asiakkaan erilaisiin ongelmiin tai tarpeisiin. 

Tietyt asiat ovat mahdollisia ainoastaan konenäköä käyttäen. Spektrikameroilla saadaan kuvattua ihmissilmää laajempaa värierottelua. Näin voidaan esimerkiksi tunnistaa kosteutta, tai jopa sitä, onko kohde homehtumassa. Muilla kuvantamismenetelmillä kuten röntgenillä ja läpivalaisulla voidaan tunnistaa vierasesineitä elintarviketeollisuudessa.

– Jos nuudelipaketin matkaan on mennyt pieni kivi, sen voi konenäön avulla huomata, Kari kertoo.

Mitä hyötyä konenäöstä on?

Konenäköä voi käyttää moneen. Erityisen kätevä se on laaduntarkkailussa ja -varmistamisessa, sillä se tuo katsomiseen tarkkuutta. Silmän ominaisuudet vaihtelevat katsojien välillä ihan kuten sekin, miten asiat kullekin katsojalle näyttäytyvät. Yhden silmissä vika on jo virhe, kun toinen ei edes sitä huomaa. 

– Konenäöllä katse saadaan vakioitua, Kari toteaa. 

Lisäksi silmä väsyy. Tutkimusten mukaan ihmisen fokus herpaantuu jo 30 minuutissa, miehillä paljon aikaisemmin kuin naisilla. Etenkin pienten kohteiden tarkkailu voi olla puuduttavaa, jos ne edes ovat nähtävissä ilman luuppia.

– Konenäöllä pystytään systemaattisesti mittaamaan myös pieniä kohteita, Kari kertoo. – Pienimmät Hiotun asiakkaalleen mittaamat partikkelit ovat vain sadasosan hiuksen vahvuudesta.

Konenäköratkaisulla voidaan siis parantaa laatua ja tehostaa toimintaa. Prosessit nopeutuvat, kun kone hoitaa suuren määrän mittauksia automaattisesti ja manuaalisista työvaiheista päästään. Työntekijätkin pääsevät työläistä rutiinihommista haastavampiin tehtäviin.

Missä konenäköä voi käyttää? 

Konenäköratkaisuja voi hyödyntää laadunvalvonnassa monella eri tapaa. Peetu kertoo esimerkkinä eräästä asiakkaastamme, joka dokumentoi valmistamansa tuotteet kuvaamalla ne mahdollisia reklamaatiotilanteita varten. 

– Jos tuotteen ostanut asiakas huomaa siinä virheen, tehtaalla nähdään heti, onko tuote ollut viallinen jo valmistusvaiheessa, vai onko mahdollinen vika syntynyt myöhemmin esimerkiksi kuljetuksessa tai asennuksessa. 

Dokumentoinnin lisäksi konenäköä voi hyödyntää prosessiohjauksessa. Takaisinkytkennän avulla prosessin parametrejä voidaan esimerkiksi säätää automaattisesti. Mittarit näyttäisivät olevan iso, kasvava trendi konenäköalalla. 

– Jos samalla yhtiöllä vaikkapa on useampi tuotantolaitos, joissa valmistetaan samoja tuotteita, konenäön avulla voidaan rakentaa mittareita, joilla tehtaiden tuotannon laatua ja suorituskykyäpystyy vertailemaan keskenään, Kari kertoo.

Mitä konenäköratkaisu pitää sisällään?

Kaikki lähtee kamerasta, sen optiikasta ja valaistuksesta, Peetu kertoo. Ilman kuvaa ei ole myöskään konenäköä. 

– Laitteiston lisäksi tarvitaan ohjelmisto. Kuvamateriaalia voidaan myös lähettää pilveen tallennettavaksi tai analysoitavaksi erilaisilla bisnesohjelmistoilla, Peetu kertoo.

Moni ajattelee, että siinä onkin sitten kaikki, kamera ja tietokone yhdessä. Konenäkö avautuu monelle vielä valitettavan suppeana.

– Konenäön avulla on mahdollista kerätä suuret määrät tietoa, joita voi yhdistellä uusilla tavoilla, Kari tähdentää. 

Tietojen yhdistäminen luo uusia mahdollisuuksia kehittää ja tehostaa toimintaa. Nykyään on tavallista, että yhden kameran lisäksi sovelluksessa käytetään myös muita anturityyppejä. 

– Puhumme niin sanotusta sensorifuusiosta, Kari kertoo. – Esimerkiksi värikamera voi tunnistaa pintavikoja, mikroaaltomittaus tunnistaa kohteen kosteuden ja äänenkulkuaikamittari antaa tietoa kohteen vahvuudesta.

Hiilineutraalia koodia

Meillä koodataan lokakuusta 2021 alkaen hiilineutraalisti!

Ensimmäinen askel hiilineutraaliuden tiellä oli tietenkin hiilijalanjälkemme laskenta. Sen teimme keväällä 2021 Carbonwise-hankkeen tuella. Saimme Hiotun hiilijalanjäljeksi noin 4 400 hiilidioksidiekvivalenttikiloa.

Toinen askel on hiilijalanjälkemme kompensointi.  Sen teimme 2,1-kertaisesti. Kaksinkertainen kompensointi oli tietoinen valinta, mutta loppu 0,1-kertaa tuli vahingossa.

Kaksinkertaiseen kompensointiin päädyimme, koska halusimme kompensoida hiilijalanjälkemme sinne, missä ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät ensimmäisenä ja selvimmin, ja samaan aikaan tehostaa kotimaisten hiilinielujen kasvua.

Valitsimme afrikkalaiseksi hiilikompensaation kohteeksi Gold Standardin kautta tehokkaiden liesien toimittamisen ruandalaisille kotitalouksille. Käytännössä liedet toimittaa brittiläinen CO2balance, joka suunnittelutti ja valmistutti liedet Ruandassa tukien siten paikallista taloutta ja osaamisen kehittymistä. Tämä kompensaatio oli 6 000 kiloa aiotun 5 000 kilon sijaan, joten siitä tuli ylimääräinen 0,1:n kerroin kompensointiin.

Kotimaisena kompensaation toteuttajana oli oululainen asiakkaamme Rakeistus Oy, jonka Hiilinielurekisteri on Suomen ensimmäinen ISO-sertifioitu hiilinielupalvelu.

Koska kertakompensaatio ei vielä tee kesää eikä ilmastonmuutosta hillitse, otamme tästedes tavaksemme vuosittaisen kompensoinnin.

Hiilinielurekisterin sertifikaatti:

Gold Standardin sertifikaatti:

Konenäköasiantuntija haussa

Meillä Hiotussa saa olla monentyyppisissä projekteissa mukana, työvälineet ovat kunnossa, huolehditaan työntekijöiden hyvinvoinnista, tuetaan uuden oppimista, on joustavat työajat, matala hierarkkia, lupa tehdä etätöitä muulloinkin kuin korona-aikaan ja tuetaan liikkumista ja kannustetaan liikkumaan. Meillä on jatkuvasti voimassa olevat matka- ja matkatavaravakuutukset ja kuukausittainen yhteinen lounas koko porukalla. Kaiken huipuksi meillä on mukavat työkaverit, mukavat asiakkaat ja mukavia projekteja. Jos arvostat yllä mainittuja työntekijöidemme arvostamia käytäntöjä, jatka lukemista.

Meillä Hiotussa on nimittäin haussa

KONENÄKÖASIANTUNTIJA

kehittämään sekä perinteisiä konenäköratkaisuja että neuroverkkopohjaisia tekoälyratkaisuja asiakkaidemme vaihteleviin tarpeisiin.

Hallitset
   – konenäköjärjestelmien käyttöliittymien toteuttamisen
    C#:lla .NET-ympäristöön 
   – reaaliaikaiset laskennat C++:lla.  

On eduksi, että sinulla on kokemusta
   – OpenCV:n käytöstä perinteisissä konenäköratkaisuissa
   – neuroverkoista ja Pythonista.

Pärjäät meillä konenäköasiantuntijana, jos 
   – olet oma-aloitteinen, analyyttinen ja tykkäät ratkaista ongelmia 
   – sinulla on sopiva koulutus tai muuten hankittu osaaminen
   – sinulla on kokemusta ohjelmoinnista, erityisesti konenäköratkaisuista 
   – pidät tiimeissä toimimisesta
   – pystyt kommunikoimaan sujuvasti englanniksi.

Lisätietoja: Hiotun toimitusjohtaja Satu Lapinlampi +358 40 5636 560, satu.lapinlampi@hiottu.fi

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si palkkatoiveineen 16.5.2021 mennessä rekry@hiottu.fi

Työt voit aloittaa sopimuksen mukaan. Pyrimme täyttämään tehtävän mahdollisimman pian ja haastattelemme hakijoita jo hakuaikana eli toimithan pikaisesti! 

Lisätietoja meillä työskentelyn hyvistä puolista löydät täältä ja täältä.

Joustavat työajat, monipuoliset projektit ja muita hyviä puolia

Joustavat työajat, projektien monipuolisuus, uuden oppimisen tukeminen. Siinä muutamia esimerkkejä meillä työskentelyn hyvistä puolista.

Joustavat työajat, etätyö, se ettei meillä säästetä väärissä paikoissa, matala hierarkia, projektien monipuolisuus, uuden oppimisen tukeminen, verkkokurssit, työhyvinvoinnista huolehtiminen, liikkumisen tukeminen ja liikkumiseen kannustaminen. Siinä lista, jonka sain vastaukseksi mitkä ovat meillä työskentelyn hyvät puolet -kysymykseen.

Käydäänpä ne lyhyesti läpi kohta kerrallaan.

Joustavat työajat

Meillä kaikilla on muutakin elämää kuin työ – ainakin toivon niin.  Jos joku haluaa käydä vaikkapa pyörälenkillä tai kuntosalilla kesken työpäivää, on se mahdollista. Joku haluaa aloittaa työpäivänsä jo varhain, joku toinen aamupäivän ollessa jo pitkällä. Kolmas haluaa tehdä osan töistään vasta illalla, kun lapset ovat jo menneet nukkumaan. Välillä pitää käyttää koiraa eläinlääkärissä ja välillä on oman jaksamisen vuoksi parempi tehdä nelipäiväistä työviikkoa.

Meillä vaihtoehdot ovat mahdollisia, kun työt hoidetaan hyvin eikä joustavien ratkaisujen anneta häiritä asiakastyötä.

Etätyö

Meidän eteläisin työntekijämme asuu ja työskentelee Nivalassa, Pohjoisin Pudasjärven Jongulla. Me muut jossain siinä välissä.

Etätyö on meillä ollut aina mahdollista, kunhan siitä on kerrottu muille etukäteen. Nyt korona-aikana etätyö on yleisempää, toimistolla työskentely harvinaisempaa. Todennäköisesti jatkamme hybridimallilla korona-ajan jälkeenkin niin, että osa tekee vakituistaan työnsä etänä, osa toimistolla ja enemmistö vuorottelee toimiston ja kodin tai jonkun muun etätyöpisteen välillä.

Jotta tiedämme etäällä työskentelevän työkaverin olevan hengissä ja hyvinvoiva, on meillä Teamsissa erillinen korona-kanava, jonne jokainen työpäivän mittaan ilmoittaa onko toimistolla tai etätöissä.

Projektien monipuolisuus

Meille on tärkeää yrittää löytää jokaiselle sopivaa tekemistä. Meillä ei kukaan joudu tekemään pelkkää vasenta sivuvalikkoa kokonaista vuotta (joo-o, näinkin voi kuulemma käydä) vaan projektit pyritään valitsemaan kunkin osaamistason ja kehittymishalujen mukaan.

Sanon aina, että meillä on vähän asiakkaita, eikä niitä paljoa olekaan, kun on pieni firma ja hirveän uskolliset ja pitkäaikaiset asiakkaat. Silti pyrimme jo ihan liiketoiminnan vakaudenkin vuoksi siihen, että asiakasjoukko on riittävän laaja ja rakenteeltaan monipuolinen. Samalla kun asiakasjoukko on monipuolinen, tulee projekteistakin monipuolisia – ja se tekee työstä mielenkiintoisempaa.

Uuden oppimisen tukeminen ja verkkokurssit

Koodarin työ on jatkuvaa uuden opettelua ja oppimista. Se on myös luovaa ongelmanratkaisua. Ohjelmointikielet, koodikirjastot ja työkalut kehittyvät koko ajan ja se tekee työstä mielenkiintoista – ja pitää toivon mukaan muistisairaudetkin loitolla.

Jotta uuden opettelu kävisi jouhevasti, on meillä sovittu että jokainen saa suorittaa esimerkiksi Lynda.comista tai Udemystä haluamiaan verkkokursseja. Mielellämme kävisimme ihan kasvokkaisiakin kursseja, mutta korona-aika ja ennen kaikkea alan nopea kehitys suosivat niiden sijaan verkkokursseja.

Kunnolliset työvälineet

Meillä ei säästetä väärissä paikoissa. Koodaria ei jätetä tuskailemaan hitaan koneen tai pienen näytön äärelle niin, että työnteko hidastuu ja turhautuminen kasvaa. Aivan kuten kaivajalla pitää olla kunnollinen lapio ja farmaseutilla aidot lääkkeet, pitää meidän väellä olla riittävän tehokkaat koneet ja kunnolliset isot näytöt. Koska työn mielekkyys säilyy parhaiten silloin, kun vermeet ovat kunnossa.

Matala byrokratia

Osa meidän työtekijöistä haluaa olla suoraan yhteydessä asiakkaan kanssa, osa taas haluaa mieluiten keskittyä häiriöttä koodaamaan. Niinpä katsomme projektikohtaisesti, kuinka organisoidumme ja ketkä pitävät yhteyttä asiakkaaseen. Tarkoitus on aina, että projektipäällikkö ja ohjausryhmä ovat suoran kontaktin päässä eikä byrokratian tasoja ole useita.

Ylipäätään meillä on tosi matala hierarkia, koska kaikki olemme oman työmme asiantuntijoita.

Työhyvinvoinnista huolehtiminen

Näinä välttämättömän etätyön aikoina yhteydenpito työkavereihin ja työyhteisön hyvinvoinnista huolehtiminen on asteen tai parin verran normaalia hankalampaa. Olemme kuitenkin ottaneet käyttöön etäkahvitauot kolmena iltapäivänä viikossa ja mietimme kuukausilounaiden toteuttamista etänä.

Lisäksi tuemme liikkumista esimerkiksi sillä, että liikkumassa voi käydä päivän valoisana aikana. Firmalla on omia yleisurheiluvälineitä, joita voi ottaa lainaan ja käyttää vapaasti. Koronaa edeltävänä aikana mahdollistimme myös osallistumisen erilaisiin ryhmäliikuntatapahtumiin.

Loppubonus

Bonuksena tai jälkikirjoituksena vielä tuoreen työntekijämme taannoinen spontaani kommentti siitä, miten kivaa on tehdä työtä, jolla on merkitys:

”Kerta kaikkiaan innostunut tästä koodaamisesta, siitä että ohjelmat auttaa toisia työn tekemisessä. Se innostaa jatkamaan.”